Hva er kontaktløs betaling? Aksepter «tæpping» med Paybox

Kontaktløs betaling har tatt Norge med storm. Du har sikkert sett det, eller hørt noe om det. Hvis du ikke anser deg selv som den mest teknologiske kyndige personen så kan det være at du har overvært personer som forsiktig legger kortet sitt på betalingsterminalen, eller holder den litt over.

Kvinne som betaler kontaktløst, kontaktløs betaling, betaling, NFC, nærfeltkommunikasjon, tæppe, å tappe, kvinne som tæpper, betal kontaktløst, betalingsterminal, kortterminal

Kontaktløs betaling har allerede blitt et fenomen i Norge, og har til og med fått et folkelig verb. Dette verbet er “å tæppe”. Verbet kom til livet gjennom et markedsstunt fra BankAxept, for de som ikke kjenner til BankAxept så er de leverandøren av Norges nasjonale betalingssystem. De er eid av Vipps AS som igjen er eid av Norges største banker i fellesskap.

Det folkelige nyordet for kontaktløs betaling, “tæppe” kommer fra det engelske ordet “to tap” som betyr å forsiktig berøre. Ordet ble stemt frem av nettbrukere på nettsiden nyord.no som drives av BankAxept. Alle er dog ikke like henrykte over det folkelige ordet for kontaktløs betaling, språkrådet har blant annet reagert på at det er av engelsk avstamning.

Vi skal ikke legge oss mer opp i kontroversen rundt den folkelige betegnelsen for kontaktløs betaling i denne artikkelen. Vi skal heller satse på å opplyse deg om teknologien bak, samt informere om hvordan du kan bruke det i din hverdag eller forretning.

Hva er kontaktløs betaling?

Som man kan forstå utfra betegnelsen kontaktløs betaling så handler det altså om å kontaktløst betale, altså betale uten å røre ved betalingsterminalen. De fleste er kjent med betaling med chip eller ved å dra kortet. Den nye betalingsformen blir altså et tredje alternativ til de to andre betalingsmetodene.

Definisjon Kontaktløs betaling: Å betale uten å direkte berøre en betalingsterminal. Denne betalingen benytter seg av nærfeltskommunikasjon-teknologien (NFC). Denne teknologien finnes i bankkort og på elektroniske enheter som blant annet mobiltelefoner, nettbrett og smartklokker.

kontaktløs betaling, NFC symbol, kontaktløs betaling symbol, kontaktløs symbol, NFC, Near Field Communication, Nærfeltskommunikasjon
Hvis du ser dette symbolet på en betalingsterminal, så kan du betale kontaktløst.

Som vi leste overfor så kan man altså betale kontaktløst med en rekke forskjellige enheter. Derfor kan man ikke lengre unnskylde seg med at man har lagt fra seg lommeboken hjemme, gitt at du har aktivert denne betalingsmetoden. 

Beløpsgrenser

En problemstilling som oppstår ved bruken av kontaktløs betaling med spesielt bankkort, er at man ikke lengre trenger å taste inn PIN. Eller må man? Hvis man ikke trenger å taste inn PIN-koden sin så kan man jo bli tømt for en del penger hvis bankkortet kommer på avveie.

På grunn av denne problemstillingen så er det såkalte beløpsgrenser for kontaktløs betaling. I følge Dinero.no er denne grensen nylig blitt hevet til 400 kr for et enkelt beløp. Så man kan altså betale kontaktløst uten å taste inn PIN-kode opptil 400 kr.

Selv om beløpsgrensen for kontaktløs betaling er 400 kr så betyr ikke det at man ikke kan handle kontaktløst for høyere enn denne summen. Dersom summen er høyere, så blir man simpelthen bedt om å taste inn PIN-koden sin.

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps forklarer at 80% av transaksjoner som gjennomføres med BankAxept er under 400 kr, og at dette er grunnen for at dette er blitt den nye beløpsgrensen. Grensen var tidligere 200 kr.

Man kan i teorien gjennomføre en rekke mindre transaksjoner ved å bruke kontaktløs betaling med et stjålet kort, så pass på at ditt kort ikke kommer på avveie! Hvis kortet ditt skulle komme på avveie, så bør du straks kontakte din bank for å sperre kortet ditt.

Mange banker har sikkerhetstiltak for å forhindre misbruk av stjålne kort ved å bruke kontaktløs betaling. Noen banker har transaksjonsgrenser, altså en grense for hvor mange transaksjoner som kan gjennomføres på en gitt tid, og andre banker vil gjøres sine kunder oppmerksomme på tvilsomme transaksjoner.

NFC. Teknologien bak kontaktløs betaling.

Som vi kort nevnte over så er det nærfeltskommunikasjonsteknologien eller NFC (Near Field Communication) som gjør kontaktløs betaling mulig. Kort forklart så er NFC en nettverksteknologi som gjør at to enheter kan kommunisere med hverandre på en kort avstand. Denne avstanden er som regel mellom fire til tyve cm. NFC teknologi bygger på radiofrekvensidentifikasjon.

Ifølge Phonearena så er NFC vært integrert i mobile enheter lenge får Google og Apple integrerte det i sine smarttelefoner. Nokia var særdeles tidlig ute med å integrere NFC i sin mobiltelefon Nokia 6131 allerede tilbake i 2007.

Hvilke enheter kan man betale kontaktløst med?

Som vi tidligere nevnte over så er det mange enheter som man kan betale kontaktløst med. De fleste nye smarttelefoner og bankkort har NFC tenkologi.

Pressesjef for Nets i Norge sa til Dinero kan vi lese at 90% av terminaler i dag aksepterer kontaktløs betaling. Pressesjef Stein-Arne Tjore forteller videre at det satses på at det er en målsetning for at man i 2020 skal kunne betale kontaktløst med bankkort og mobil i hele Norge. Han forteller også at det er like målsetninger på resten av kontinentet, men at datoene varier.

Hvilke betalingsterminaler aksepterer kontaktløs betaling?

De aller fleste nye betalingsterminaler aksepterer kontaktløs betaling. Alle de mest populære betalingsterminaler våre leveres så klart med NFC-teknologi. Se våre modeller lengre nede.

Aksepter kontaktløs betaling med Paybox

Flere og flere kunder har vendt seg til å bruke kontaktløs betaling. Tall fra Finans Norge viser at det er en sterk vekst i bruken av kontaktløs betaling, og at svært mange transaksjoner blir gjort kontaktløst. Tall fra Nets viser at nordmenn “tæppet” 14.4 millioner ganger i mai i 2019. Dette er en vekst på 23% fra april. 

Det er også blitt gjennomført flere kontaktløse betalinger mai i år enn det har blitt i hele 2018. Fra nyåret og frem til starten av juni i 2019 var det blitt gjennomført 54 millioner kontaktløse betalinger med BankAxept-kort i 2019 viser tall fra Vipps.

Denne trenden ser ikke ut til å avta. Derfor bør du også åpne for kontaktløs betaling i din bedrift. Mange ønsker i dag og kunne betale med mobiltelefon, eller uten å måtte taste inn sin PIN-kode.

betalingsterminal og kortterminal fra yourpay
Yourpay Terminal
Fra 0 kr per måned

betalingsterminal og kortterminal fra Nets
IPP 350 Betalingsterminal
299 kr per måned

betalingsterminal og kortterminal fra Ingenico
Nets ISMP Trådløs Terminal
499 kr per måned

Denne flotte betalingsterminalen fra danske Yourpay kan du låne gratis. 

Den aksepterer betalinger gjort med VISA og Mastercard kort og har 1.75% i transaksjonsgebyr.

Støtter NFC.
Denne flotte betalingsterminalen aksepterer BankAxept, som gjør at du slipper transaksjonsgebyrer. 

Det blir kun 24 øre per transaksjon i gebyr!

Terminalen er stasjonær, og kan integreres med nettverkskavel. Støtter kontaktløs betaling.
Denne lekre betalingsterminalen fra Ingenico og Nets er trådløs og kan integreres med Bluetooth.

Den støtter såklart BankAxept, som gjør at du kun betaler 24 øre per transaksjon i gebyr.

Denne og IPP leveres med 24 timer tlf support og kontakløs betaling.

Vi leverer også komplette POS og Kassaapparat systemer, inkludert betalingsterminaler med kontaktløs betaling. Ta kontakt med oss for mer informasjon om våre betalingsterminaler og kassesystemer.

Les gjerne mer om våre betalingsterminaler.

Med vennlig hilsen oss i Paybox.

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *