Hva er et POS system, og hva bør jeg se etter i et POS?

Pos system, POS, kassaapparat, kassesystem, betalingsterminal, kortterminal

Et POS system er systemet bak, og opplegget rundt et kassaapparat. Det vil si operativsystemet, terminaler og andre hjelpemidler i en bedrift som tillater sømløs kommunikasjon mellom partene på arbeidsplassen ved å bruke en teknisk løsning. De siste årene, så et denne tekniske løsningen er som regel bygget på skyteknologi.

POS står for Point Of Sale, og vil si salgsystemet som er tilstede ved et utsalgssted. Et POS system er et must for en bedrift som driver direktesalg til forbrukere ved et utsalgssted. Med utsalgssted så mener jeg for eksempel en bar, restaurant, salg & retail eller en klinikk som driver med skjønnhet og velvære.

Utsalgssteder trenger et POS system

Når jeg sier det er et must så er det ikke bare bokstavelig talt, men også fra et lovlig perspektiv. Et utsalgssted i Norge i 2019 er påkrevd å kunne rapportere salg, skatter og moms. Det er veldig krevende å produsere de påkrevde salgsrapportene som Z og X rapporter uten hjelp av teknologi. Et POS system vil kunne produsere disse rapportene ved kun et tastetrykk. Disse rapportene vil gi deg som bedriftseier en god oversikt over salg og statistikk. Dette vil hjelpe deg med driftsplanlegging , og tilby salgsdeklarasjoner til staten.

Det eksisterer enkelte unntak til dette kravet. Selskaper med svært lav omsetning (under 50000 i året per 2019) er blant annet unntaket å bruke et kassaapparat som er godkjent av skattekontoret. Videre så er det gitte unntak innenfor persontransport, men her er det andre krav, som blant annet løyve og bruk av taksameter.

Selskaper som driver sporadisk kontantsalg, som fra kjøretøy, messe eller som driver med sesongbasert salg og omsetter for under 3G, omtrent 300’000 kroner er også unntatt fra regelen. Men legg merke til at det fortsatt kan være andre krav som gjelder, som blant annet rapportering og bokføring.

Forskjellige systemer for forskjellige næringsvirksomheter

Hva som inngår i et POS system er helt avhengig av hvilken nisje den gitte næringsvirksomheten som skal bruke systemet operer innenfor. Eksempelvis så vil en matbutikk stille helt andre krav til et POS system enn det en frisørsalong vil gjøre.

Paybox POS system, POS, betalingsterminal, kvitteringsprinter, pengeskuff, ipad, touchskjerm, smart-kasse
Paybox med Utstyrspakke
Komplett POS system, for bare 695 kr per måned.

Salg & Retail

Hvis du driver en matbutikk, så er det helt essensielt å hele tiden vite hvilke produkter som er på lager. Det er også veldig viktig at POS systemet kan sømløst oppdatere varelageret ettersom produkter blir solgt. For eksempel, hvis en melkekartong blir solgt, at salget blir registrert og at systemet vet at det nå befinner seg en melk mindre i varesortimentet til butikken. Når POS systemet registrerer at det blir færre av en type vare enn det ønskede minimumet som er fastsatt, så kan systemet produsere en innkjøpsliste som kan leveres til leverandør. Dette vil spare deg som bedriftseier for mye arbeid.

Bar & Restaurant

I bar- og restaurantbransjen så er det andre krav som stilles til et POS system. Her er det viktig at systemet hjelper de ansatte med å kunne gjøre sine jobber mer effektivt, og hindre unødvendig tidsbruk. Det vil i praksis si at en vert i døren vil kunne ha en oversikt over leveringstider på mat fra kjøkkenet, og antall ledige bord. Et annet eksempel er at når en servitør taster inn en bestilling på et nettbrett eller en stasjonær skjerm, så blir matbestillinger automatisk sendt til kjøkkenet mens drikkebestillinger blir sendt til baren.

En annen viktig funksjon er oversikt over salg av hver enkel vare, så man kan se hvilke som bringer inn penger til bedriften, og hvilke varer som kan byttes ut. Det er også viktig at det er gode funksjoner for å legge til nye retter og drikkevarer. Mange restauranter er avhengige av å kunne tilpasse menyen etter trender og tilgjengelighet på råvarer, dette gjør det desto viktigere å ha et godt POS system der man enkelt kan legge til, og fjerne varer.

Skjønnhet og Velvære

Et POS system optimalisert for en næringsvirksomhet innenfor skjønnhet og velvære vil igjen kunne trenge andre funksjoner. En viktig funksjon for en skjønnhet- og velvære-bedrift vil være en kalenderfunksjon. Nesten hele bedriftsmodellen revolverer rundt å kunne fylle ledige tomrom i de ansattes arbeidsdag med betalte kunder. Her er det viktig å lett kunne legge til, fjerne og endre bookninger på en brukervennlig kalenderfunksjon.

Små og mellomstore bedrifter

Hos en mindre bedrift med et trangt budsjett, så er lave kostnader viktig. Da kan det være flott med et mobilt POS system. Disse er mye billigere en de store dyre stasjonære systemene. Hos en liten kaffebar for eksempel, så trenger man kanskje ikke mer enn en enkel betalingsterminal, kvitteringsmaskin og et nettbrett hvor man kan taste inn bestillinger. Nye mobile POS systemer er gode og rimelige, og kan tilby mange av de samme funksjonene som de mer stasjonære og tradisjonelle.

Et lite og mobilt POS system kan også produsere X og Z rapporter, holde kontroll over varelager, tilby enkel endring av meny samt tilby sømløs kommunikasjon mellom betalingsterminal, kvitteringsmaskin og skjerm.

Hva inngår i et POS system?

Pos system, betalingsterminal, stasjonær touchskjerm, kortterminal, POS, kassaapparat, kassesystem
Hva inngår i et Pos system? Her er det et system med en betalingsterminal og en enkel stasjonær touchskjerm.

Som forklart over, så er det mange forskjellige funksjoner og tilbehør til forskjellige næringsvirksomheter. Uansett så er det ofte et igjengående komponenter som er tilstede i et POS system, og de er som følge:

Touchskjerm

Denne er ofte selve hjernen bak operasjonen og kommuniserer autonomt med andre komponenter. Skjermen kan enten være et mobilt nettbrett eller en mer tradisjonell stasjonær touchskjerm.

Pengeskuff

Selv om mange transaksjoner i dag gjøres kontantløst så er det fortsatt gunstig å kunne tilby kunder muligheten til å kunne betale med mynter og sedler.

Kortleser

En kortleser er viktig for å kunne holde kontroll over hvor mye de ansatte jobber ved å tillate inn- og ut-klokking. En kortleser er også praktisk for å kunne lese av gavekort.

Kvitteringsprinter

Denne er det vanskelig å komme seg unna, ettersom det er lovlig pålagt å kunne tilby kunder kvittering ved kjøp av varer. Ofte så er det integrert kvitteringsprinter i betalingsterminalen.

POS-Programvare

Et godt programvare med et bra og logisk brukergrensesnitt er viktig så de ansatte ikke trenger en overdreven lang opplæring i bruk av systemet. Et flott POS system er et der funksjonene er logiske og ikke trenger mye forklaring for å kunne brukes.

Betalingsterminal

En god kortterminal er viktig så det ikke blir feil når kunder skal betale med kort. Nye betalingsterminal vil også kunne settes opp mot et POS system. Dette er viktig så en servitør kan taste inn et bord nummer, for så og få opp pris og regning automatisk på betalingsterminalen.

Offline-funksjon

En offline-funksjon er kjempeviktig. Hvis internett forsvinner over en kort tid, så er det viktig for forretningen at det fortsatt kan gjøres salg.

Hvis du trenger et POS system, så er vi i PayBox klare til å hjelpe deg. Vi har mange flotte pakketilbud som vil passe for akkurat din bedrift. Hvis disse ikke vil kunne dekke alle dine behov, så kan vi sammen utforme et POS system. Vi gleder oss til å høre fra deg! Trykk på chatteboblen eller telefonsymbolet øverst på siden for å kontakte oss. Mvh oss i Paybox.

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

5 thoughts on “Hva er et POS system, og hva bør jeg se etter i et POS?

  1. Pingback: Kassaapparat, hvilken er best? - Paybox hjelper deg til å velge riktig

  2. Pingback: Kasse fra Paybox - Paybox - Godkjent kasse fra kun 395,- i mnd

  3. Pingback: Kassasystemer fra PayBox. Hvilken passer til min bedrift? - Paybox

  4. Pingback: Hva er kontaktløs betaling? Aksepter "tæpping" med Paybox

  5. Pingback: Kassesystemer fra Paybox. Viktige funksjoner i et kassesystem. - HKUF

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *